Центърът на моята кампания е човекът. Европа е родина на

...
 Центърът на моята кампания е човекът. Европа е родина на
Коментари Харесай

Иво Христов: ГЕРБ вече дискредитира самата европейска идея

 Центърът на моята акция е индивидът. Европа е татковина на хуманизма, а самата дума като че ли е изхвърлена от речника на Европейски Съюз. Или съвсем. Европа е земята на свободомислието, дължи възхода си на свободата и критицизма, а през днешния ден те са под натиска на конформизма и политкоректността. Философът, благородникът, джентълменът, интелектуалецът, революционерът, дисидентът са все фигури от европейската традиция. Сега те са на изгубване. Днешният свят преглежда индивида като консуматор, класира го в рубрика “човешки запаси ”, политически го свежда до „ деятел “, само че го лишава от етическа дълбочина. За страдание Европейски Съюз се вписва в световното опростенчество, а Европа дължи достиженията си таман на своята традиция, на своето разграничение. Трябва да се питаем от великата европейска просвета – политическа и духовна, - а не да се поддаваме на натиска извън. Да речем, обществената страна с нейните отпуски, гаранции, компенсации, е част от политическите завоевания на Европа. И би трябвало да бъде отстоявана, а не разграждана. Европейски Съюз би трябвало да слага обществени стандарти на външните си сътрудници. Вместо това тя се поддава на корпоративния напън, който разгражда обществената страна.- Ние се познаваме, само че ще ни четат хора, които не познават добре политическия живот в България. Какво е заложено в тези европейски избори?
 

- За България залозите са два. Първият е народен. От резултата зависи дали в страната ще се сътвори нова политическа обстановка. Ако опозицията от Българска социалистическа партия победи, това отваря вероятността за предварителни избори и политическа смяна, която българите чакат. Вторият залог е по какъв начин българите ще възприемат Европа в бъдеще. Понастоящем сме очевидци на абсурд. ЕНП от години обявява безрезервна поддръжка за ръководещата партия ГЕРБ. Борисов приватизира европейската тематика за национална приложимост. Същевременно ГЕРБ затъна в безчет грандиозни корупционни кавги. Те избухват най-малко един път седмично и биха сринали всяко държавно управление в коя да е страна, освен в Европа. Висши служители бяха осветлени като притежатели на жилища, добити на занижени цени, един министър бе записан по какъв начин дава указания да се заобиколи закона. Последният мониторингов отчет на Брюксел по Механизма за съдействие и инспекция даде оценка на България, която ръководещите развяваха като индулгенция, а незабавно след него избухнаха серия от кавги, които трагично опровергаха констатациите на Европейска комисия. В този смисъл сякаш проевропейската партия ГЕРБ в очите на голямото болшинство от българите е партията на корупцията, а това дискредитира самата европейска концепция. Брюксел се прави, че не го вижда. Посолствата в София също избират лесния разговор с познатата администрация и зле правят оценка обстановката. Това зарежда антиевропейските настроения, които не раждат опция, а се израждат в популизъм.

 

В последните дни Брюксел даде знак, че не има намерение да анулира Механизма за съдействие и инспекция. Сиреч сложи под въпрос върховенството на закона в България. Същевременно Манфред Вебер, претендентът на ЕНП и ГЕРБ за ръководител на Европейска комисия, се разгласи за орязване на еврофондовете на страните, в които няма господство на закона. Така Политическа партия ГЕРБ се оказва двойно рискова за България: хем подрива върховенството на закона, хем поддържа Вебер, който мисли да ни глоби за този грях. Мисля, че времето на политическия блъф, че ГЕРБ е българският сътрудник на Брюксел отминава, тъй като партията към този момент дискредитира самата ЕНП. Толерансът ще свърши с изборите, по-късно ЕНП ще чака промени в партията на Борисов-Цветанов. Но за тях е към този момент късно. 

 

- Отправяш тежка рецензия към Борисов и ГЕРБ, само че Българска социалистическа партия също са правили купища нелепости, когато са били на власт. Наистина ли Българска социалистическа партия са по-добра опция?

 

- Българска социалистическа партия бе на власт, когато България подписа присъединението си към Европейски Съюз. В последните 10 години съвсем непроменяемо на власт е ГЕРБ в коалиция с дребни, десни и крайнодесни сътрудници. Към сегашния миг Българска социалистическа партия е единствената опция, с подготвена стратегия. Президентът, повдигнат от Българска социалистическа партия, се радва на поддръжката на повече от половината българи, което е симптоматично за настроенията. Независимо от вероятните рецензии, Българска социалистическа партия е единствената избавителна опция на автократичния режим на Борисов, който изтри разграничителните линии сред управляващите и концентрира в ръцете си голям медиен, административен и финансов запас, с който се разпорежда за свои потребности. Брюксел подлага на критика полската и унгарската демокрации, само че демонстрира цялостна индиферентност към надалеч по-фрапантни нарушавания в България. Да речем Полша бе атакувана от Европейска комисия за метода, по който се образува Върховния съд. У нас властта сътвори комисия за битка с корупцията, която се назначава от парламентарното болшинство и би трябвало да управлява държавното управление, излъчено от същото парламентарно болшинство. Брюксел не реагира на този парадокс. Днес управлението на комисията е обект на кавги и инспекции, а неуспехът в битката с корупцията е явен.

 

Ако ГЕРБ, с цената на операции, победи и на тези избори, макар пагубните корупционни разкрития, Борисов към момента има ресурса да задуши остатъчните си критици. Следващи избори може и да няма. Занапред изборите ще се трансфорат в псевдодемократична бутафория за легитимиране на назначените от ГЕРБ кметове и депутати.

 

И за какво ти, български интелектуалец, се обвърза политически с тях? Не мислиш ли, че при настоящето си управление, Българска социалистическа партия мощно залитна към анти-европейското, противопоставяйки се на Истанбулската спогодба, на Пакта на Организация на обединените нации за миграцията, да не приказваме за про-руската изразителност? Ти по какъв начин се примиряваш с това?

 

- У нас понятието интелектуалец е обременено с морални взаимни отстъпки и държа да се разгранича от тази противоречива визитка. Сегашното управление на Българска социалистическа партия демонстрира темперамент и автономия. Европа е привикнала в България да си има работа с безпроблемни йесмени и по тази причина е подозрителна към Българска социалистическа партия. Не мисля, че отхвърлянето на Истанбулската спогодба е антиевропейско държание. Стори го освен Българска социалистическа партия, само че и Конституционен съд на България, в който заседават пет дами. Трудно ми е да приема, че дамите в Конституционен съд на България са по-малко дами или юридически по-невежи от  покровителите на конвенцията, които упорстват за нейното приемане.

 

Конвенцията е зле написан документ, който основава мониторингов бизнес за Неправителствени организации, само че по никакъв метод няма да повлияе на казуса с домашното принуждение и насилието над дами. Което прочее можем да проследим и в страните, които са приели конвенцията.

 

Що се отнася до външнополитическите позиции, не одобрявам априори позициите на Брюксел за верни, а единодушието с тях - за обвързване. В случая с Венецуела, да речем, висшият представител Могерини предложи несъответстваща позиция, съдържаща ултиматум. До обща позиция на Европейски Съюз изобщо не се стигна, а събитията демонстрираха цялата уязвимост на европейската външна политика, тъй като ултиматумът бе неглижиран от Каракас. Европа е мощна, когато приказва с причините на правото, а не с ултиматуми. Трябва да се стремим към единение в правилата и в правото, а не единение в грешките.

 

Не мисля, че обвиняванията в проруска изразителност по отношение на Българска социалистическа партия са основателни. Българска социалистическа партия демонстрира здрав смисъл. Ако желаеме да сме интелектуално издържани, „ проруска “ не е синоним на „ неверна “ и „ недалновидна “ позиция. Заклинанията не трябва да изместват трезвомислието. Европа не всеки път е по-далновидна от Русия. Да речем в Сирия Европейски Съюз и обособените страни членки бяха дотолкоз дезориентирани и непоследователни, че през днешния ден Европа изобщо изпадна от сирийския политически развой.

 

- Ти беше началник на кабинета на президента Румен Радев, и по всеобщо усещане му беше потребен. Няма ли риск без теб президентът да се огради с военни и да загуби опора в това, което в казармата наричахме „ цивилизацията “?

 

- Не виждам сходна заплаха. Около президента има екип от способени хора, а аз оставам ръководител на Стратегическия съвет, с което се надявам да продължа да бъда потребен. Самият Радев е човек с интелектуална сграда и умее да прави справедлива преценка.

 

- Каква акция смяташ да водиш?

 

- Центърът на моята акция  е индивидът. Европа е татковина на хуманизма, а самата дума като че ли е изхвърлена от речника на Европейски Съюз. Или съвсем. Европа е земята на свободомислието, дължи възхода си на свободата и критицизма, а през днешния ден те са под натиска на конформизма и политкоректността. Философът, благородникът, джентълменът, интелектуалецът, революционерът, дисидентът са все фигури от европейската традиция. Сега те са на изгубване. Днешният свят преглежда индивида като консуматор, класира го в рубрика “човешки запаси ”, политически го свежда до „ деятел “, само че го лишава от етическа дълбочина. За страдание Европейски Съюз се вписва в световното опростенчество, а Европа дължи достиженията си таман на своята традиция, на своето разграничение. Трябва да се питаем от великата европейска просвета – политическа и духовна,  - а не да се поддаваме на натиска извън. Да речем, обществената страна с нейните отпуски, гаранции, компенсации, е част от политическите завоевания на Европа. И би трябвало да бъде отстоявана, а не разграждана. Европейски Съюз би трябвало да слага обществени стандарти на външните си сътрудници. Вместо това тя се поддава на корпоративния напън, който разгражда обществената страна.

 

Неотдавна, в диалог, една от грандамите на европейската политика Катрин Лалюмиер ми сподели: „ ние създадохме Европа, само че се провалихме в основаването на европееца “. В началото на предишния век, когато Европа е политически разединена на съперничещи си империи, само че по континента се пътува без визи, културното и духовното единение на континента е реалност в по-голяма степен от през днешния ден. Интелектуалният климат, усетът, речникът се дефинира от фигури като Куденхов-Калерги, Стефан Цвайг, Пол Валери. У нас Иван Шишманов е проводник на този европейски културен оптимизъм. Днес Европейски Съюз е строго стопански и политически план, движен от служители и лобисти и не трябва да се изненадваме, че сме се озовали в обърканост.

 

- Осъзнаваш ли, че други претенденти ще се борят да получат преференции и да те изместят?

 

- Да, несъмнено. Това ни минимум не ме тормози. Важно е България да избере най-достойните си представители. Радвам се, че гласоподавателите запазиха правото си на преференциално гласоподаване, с помощта на ветото на президента, който спря закона на ГЕРБ съдържащ фактическа анулация на преференциите.

 

- Ако бъдеш определен за евродепутат, по какви тематики би желал да работиш?

 

- Считам, че Европейски Съюз би трябвало да подсигурява свободата и достойните приходи на своите жители. Това значи да се материализират правилата, заложени в Европейския дирек на обществените права. Да се подсигурява достъпа до публични услуги като електроснабдяване и водоснабдяване, което страна като Словения към този момент вписа в конституцията си. Да се разширят опциите на страните в стопанската система. Да се вкара законодателство против офшорните зони, където изтичат парите на европейците. Да се таксуват финансовите транзакции, тъй като бързото мигриране на парите опустошава индустриалния бранш и заплашва работните места.

 

По тематиките, свързани с демокрацията: през днешния ден европейският жител се усеща доста далечен от Брюксел, което към този момент поражда съмнение и ропот. За да обуздаем разрушителните крайности, би трябвало да създадем благоприятни условия гласът на жителите да бъде чуван. Петиции с невисок предел да подлежат на разглеждане. Не бива да дамгосваме, преди да сме изслушали.

 

Считам, че Брюксел би трябвало коренно да опрости и очовечи езика, на който поддържа връзка с хората, с цел да бъде свестен.

 

Заглавието е на " Гласове "

 

Източник: EUelectionsBulgaria.eu  (сайт, основан от журналиста Георги Готев, основан в Брюксел, като план за опция за отразяване на европейските избори и политическия подтекст в България свободно от всевъзможен напън. За контакти: [email protected])

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР